Milyonları İlgilendiren Değişiklik! Bu Yöntemle İstifa Edenler Tüm Tazminatlarını Alabilecek

Posted by

Sık sık iş değiştirmek bazıları için yeni fırsatlara atılmak olarak görülürken, bazıları içinse sadakatsizlik olarak değerlendirilebiliyor.

Ancak son yıllarda, özellikle de genç nesil arasında yeni işlere girmek oldukça popüler hale gelmiş durumda. Türkiye’de her geçen yıl, aynı şirkette çalışılan yıl ortalaması düşüş gösterirken, halihazırda uzun süredir aynı şirkette çalışan birçok kişi ise ayrılmama gerekçesine tazminat hakkının kaybedilmemesini öne sürüyor.

Peki hem mevcut işinizden ayrılmanız hem de tazminat hakkınızı eksiksiz almanız mümkün mü? İş Kanunu’nda yapılan değişikliklerin ardından bu sorunun yanıtı birçok koşul altında “evet” olmakta.

HANGİ ŞARTLAR ALTINDA İSTİFA EDERSENİZ TAZMİNAT ALABİLİRSİNİZ?

Daha iyi bir iş teklifi ya da mevcut işinizdeki şartlara artık dayanamıyor olmanız işten ayrılmanıza neden olabilir. Böyle durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen mevzuata aykırı tek bir davranış bile, işinizden ayrılırken kıdem tazminatınızın tamamını almanıza neden olabiliyor.

Siz de çalışma hayatınız boyunca aşağıdaki durumlardan birine maruz kaldıysanız, bulunduğunuz şirketten istifa etme ve kıdem tazminatınızı eksiksiz alma hakkına sahipsiniz.
– Maaşınız zamanında yatmamışsa
– Fazla mesai ücretlerin geç ya da eksik ödeniyorsa
– İşyerinde bir üst kademedeki kişi tarafından baskıya / mobbinge maruz kalıyorsan
– Maaşın bir kısmı hesabına, bir kısmı ise (prim adıyla) elden veriliyorsa
– Yıllık izin ya da resmi tatiller olmak üzere izin hakların kullandırılmıyorsa

SAĞLIK GEREKÇESİYLE İŞTEN AYRILANA TAZMİNAT ÖDENİR Mİ?

Bu maddelerin dışında, tıpkı askere gidecek kişinin eksiksiz tazminat alabilmesi gibi, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek işten ayrılan kişi de kıdem tazminatına hak kazanmakta.

Örneğin bir çağrı merkezinde müşteri temsilcisi olarak çalışan işçi, bir doktordan ‘gürültülü yerde çalışması uygun değildir’ şeklinde bir rapor alması halinde, mevcut işine devam edemeyeceğini gerekçe göstererek tazminat hakkı alabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir